Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Vad vet vi om vilka stöd vi kan få från samhället

Idag ska jag tipsa om det jag vet om och var man kan läsa om några stöd man kan söka eller vem man kan kontakta. För jag har insett att det finns så mycket men man vet inte om de stöd man kan ha rätt till.

F-TANDVÅRD

Om man har Parkinson kan man ansöka om F tandvård men det finns även andra diagnoser som man kan få stöd för tandvård. Gå in på följande länk och längre ner på sidan så går man in på Stöd för dig som har en långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/tandvard/tandvardsstod/!ut/p/z1/tVPLboMwEPyWHHJEXswzRwIJFJK25A0X5IBp3ZRHwCXt35c0lfqQkqhK6ovl0Xh3drSDQrRCYU4a9kA4K3Ly3L6DUI1kxzJF2wTP9hYAxqA_mLuGDOO-hBYoRGEZswQFMk3jhPY0AYuUCDIhWCD6WhR6aZKmSowlRYU9O855yR9REBc5pzmvaVTRuizymjW0C2XFGsJLWtVd4CRPGlIl0QH8AuqaF0kXqpd1xTbRDxQtPyTDkWO0Ek5PFLT_taOEiYKWDaM7NM-LKmsdmv7RAAfOdNDgwg6H8vq9Izsu4LF9a2Lwb6yRqY5F0dLxlct7vgQ-Hg5NB4vS1L2O-qPmaNdVD8qiNQdMz3JGM6w66oXl3XPb1QaKPW23odHmYL__rxyt_i0I4Sk16lD6TdBtSQHDvxcl-Q677hQ-CSfCVGaZLr0JgdvsdrM0M9f6t2spbCZGp_MOWYmEVw!!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/

ARBETSFÖRMEDLINGEN

Är du arbetssökande och är inskriven på Arbetsförmedlingen så har de olika stöd för oss med funktionsnedsättning. Men först görs en bedömning angående funktionsnedsättningen innan stöd kan bli aktuellt. Jag har fått rätt till stöd och vad har då jag gjort för att få det? Jag har lämnat in ett läkarintyg från min neurolog. Efter det har handläggaren pratat med specialisterna (bla arbetsterapeut och psykolog) på Arbetsförmedlingen angående läkarintyget och de har gjort en bedömning om jag har rätt till extra stöd. Jag tycker det är en trygghet att jag har rätt till en personlig handläggare på Arbetsförmedlingen och att jag kan få hjälp med olika delar när jag söker jobb på ett helt annat sätt än man får annars. För även om jag idag klarar mig bra själv är det skönt att ha det stödet bakom mig. Klicka på länken för att läsa mer om det:

https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/stod-och-ersattning/stod-a-o/kategorier/stod-a-o-for-dig-med-funktionsnedsattning

KOMMUNEN

Sedan kan man gå in på sin kommuns hemsida och läsa om vad de har att erbjuda. Tex kan det finnas ledsagare: Det kan man få för tex att kunna delta i fritidsaktiviteter, kulturaktiviteter, besöka vänner eller bara ta en promenad. Istället för att ha hjälp med att handla kanske man kan beställa varor via nätet med hemleverans och sedan ta en ledsagare istället för att kunna komma ut och träffa andra.

#kommun #parkinson #polyneuropati #cmt

Annons

Publicerad av kraftenattleva

Charlottes tankar kommer att bland annat innehålla just tankar om mina neurologiska diagnoser men framförallt tips och information som jag hör och ser och som kan vara värdefullt för oss alla. Att de anhöriga är mycket viktiga för oss kommer jag också nämna emellanåt. Själv har jag min underbara familj, min man och våra 2 utflugna döttrar. Att som 42- åring 2014 få diagnosen Parkinson och ett par år senare även få diagnosen Polyneuropati har inte slagit ner mig utan snarare gett mig ett rikare liv på min nya väg i livet. Jag träffar så mycket fantastiska människor och känner att det finns mycket som behövs göras och informeras om. Så jag ser ändå ljust på framtiden trots att det kommer mörka stunder då och då. Att få sprida kunskap till företag, vården, allmänheten, politiker, hitta de som bara sitter hemma och tycker att livet förlorat sin mening alltså hela samhället. Denna kunskap behövs lika väl i de segregerade områden vi har i Sverige till de som lever ett ekonomiskt tryggt liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: